Hoe werkt het Racktime / Snap-it systeem?

Het Snap-it bevestigingssysteem voor fietsmanden, fietstassen en sommige fietskratten is op de markt gebracht door het Duitse merk Racktime. Snap-it is een montagesysteem voor achterop de fiets of e-bike. Een voorwaarde daarbij is wel dat de bagagedrager geschikt is voor dit systeem. Lees hier meer over Snap-it van Racktime en hoe dit systeem voor het plaatsen van tassen, kratten en manden precies werkt.

Voor het plaatsen van de fietsmand, -krat of -tas met Snap-it is de gelijknamige adapter nodig. Deze zit normaliter bij aankoop al vast gemonteerd op de betreffende fietsaccessoire. Dit systeem zorgt ervoor dat de mand of tas telkens eenvoudig van en op de fiets is te klikken. Maar ook dat deze 'meeneem-accessoire' zeker stabiel en daarmee veilig op de bagagedrager zit. Ook bij bijvoorbeeld een dubbele fietstas zorgt dit bovendien voor een nog extra stabiele bevestiging: deze zal zo ook netjes recht blijven hangen.

Snap-it systeem van Racktime - zo werkt het

Snap-it: voor smalle en brede dragers
De adapter Snap-it is verstelbaar. Daarmee is deze geschikt voor zowel smallere als brede achterdragers. Het verstellen hiervan gebeurt met een meegeleverde steeksleutel. Let wel, zoals gezegd past de Snap-it alleen op bagagedragers van Racktime die er speciaal voor gemaakt zijn. Zo'n achterdrager is los te koop, maar er zijn ook fiets- en e-bike merken die zo'n drager standaard op hun fiets monteren, zoals wel bij Gazelle, Koga en Batavus gebeurt.

Adapter los te koop
De Racktime adapter Snap-it zit weliswaar standaard bevestigd op bijvoorbeeld de fietsmand, maar deze is ook los te bestellen, inclusief bevestigingsset. Dit kan dienen als reserve of om te plaatsen op de mand, tas of krat als deze nog niet is voorzien van dit hulpmiddel, maar er al wel voor is geprepareerd.

Slechts enkele kratten geschikt voor dit Racktime-systeem
Behalve de Racktime producten zijn er ook achtertassen van sommige andere merken compatibel met Snap-it. Bijvoorbeeld sommige van het fietsaccessoiremerk New Looxs. Er zijn overigens duidelijk méér fietstassen en fietsmanden dan fietskratten voorbereid voor dit Racktime systeem. Deze paar traditioneel zwarte fietskratten van Basil zijn hiervan voorbeelden. 

Verzwaarder voor de Snap-it: de Racktime Heavy Duty

Snap-it draaggewicht uit te breiden van 12 naar ruim 25 kilo
De adapter kan een totaalgewicht aan van 12 kilogram. Er is echter ook de Heavy Duty adapter voor Snap-it op de markt. Hiermee kan het veilige draaggewicht ruimschoots worden verhoogd: tot ongeveer 25 tot 30 kilo. Met deze zwaardere adapter van Racktime bent u berekend op het zwaardere werk. Deze Heavy Duty is gemaakt van roestvrij staal en aluminium en schroeft u eveneens onder de tas, krat of mand.

Secure-it: het slotje voor de gangbare Snap-it adapter
Er is voor de Snap-it adapter ook een apart slotje verkrijgbaar. Dit is de zogeheten Secure-it, waarmee een belangrijke eerste drempel opgeworpen wordt om diefstal door snel weggrissen tegen te gaan. De Secure-it past helaas niet op de Heavy Duty adapter.

Slotje voor de Snap-it van Racktime

Het gebruik van Snap-it: druk op de knop (hendeltje)
De fietsaccessoire met daaraan de Snap-it adapter leg je op de bagagedrager. Vervolgens klik je deze vast door het geheel met adapter naar voren te schuiven. Het weer los klikken gebeurt door het naar boven duwen van het groene hendeltje, waarna de tas of mand naar achter geschoven kan worden.

Meerdere systemen
Veel van de fietstassen op deze site zijn standaard voorzien van een aansluiting geschikt voor meerdere bevestigingssystemen. Zo'n (niet standaard meegeleverde) adapter is dan geprepareerd voor bijvoorbeeld zowel MIK, I-Rack/Carrymore als Racktime.


Handleiding Racktime Snap-it

De voordelen en nadelen van Snap-it
Het voordeel van het gebruik van Racktime Snap-it is - behalve het plaatsgemak - ook dat je telkens snel en eenvoudig kunt wisselen van tas of mand. Een nadeel van Snap-it is zoals vermeld dat er een bijpassende achterdrager voor nodig is en dat er helaas géén 'tussenadapter' beschikbaar is waarmee je een standaard drager geschikt maakt voor dit Racktime systeem. Er is dus geen verbindingsstuk waarmee de drager alsnog kan worden verbonden met de Snap-it adapterplaat die vast aan de fietsmand, de fietstas of in sommige gevallen het fietskrat zit. Voor het bevestigingssysteem van MIK bestaat zo'n accessoire overigens wel (de Carrierplaat).

 

Zie desgewenst ook:

 

Lees meer
Filter uw producten
Pagina 1 van 2