Wat is het MIK-systeem? Hoe werkt het?

Wat is het MIK-systeem? En belangrijker: hoe werkt het MIK-systeem? Basil is het merk dat MIK op de markt heeft gebracht. De afkorting staat overigens voor ‘Mounting Is Key’. Met dit Basil-systeem plaats je een fietstas, fietsmand of fietskrat op de bagagedrager. Denk aan een dubbele fietstas, een hondenfietsmand of gewone mand voor achterop. Het voordeel van het gebruik van MIK is dat je telkens snel en eenvoudig kunt wisselen van tas of mand, telkens weer. De betreffende fietsaccessoire die geschikt is voor MIK, klik je zo vast en los op de bagagedrager.

Waaruit bestaat het MIK-systeem? Wat heb je ervoor nodig?
Het MIK-systeem bestaat altijd uit twee delen. Als eerste: de adapterplaat die je bevestigt onder de fietstas of fietsmand zelf. Ten tweede moet je een bagagedrager hebben met een geïntegreerd MIK-profiel. Heb je niet zo’n MIK-bagagedrager? Dan kun je de zogeheten Carrierplaat kopen. Deze Carrierplaat zet je op de gewone bagagedrager die je al hebt. Kortom: er zijn in totaal drie MIK-onderdelen. Daarvan heb je 1) een adapterplaat nodig en 2) hetzij een MIK-systeemdrager hetzij de Carrierplaat om de connectie met de adapterplaat van de tas of mand te kunnen maken.

Hoe het werkt: de MIK-adapter
Een nieuwe, enkele fietstas (voor bovenop de drager) die geschikt is voor het MIK-systeem, zal doorgaans standaard al over de adapter beschikken. In andere woorden: deze adapter zit vaak al op zo’n tas. Bij een dubbele fietstas met het zogeheten Universal Bridge Systeem kunt u apart de adapterplaat aanschaffen, om deze onder het Basil Universal Bridge Systeem vast te maken. Dit kan met de vier, met de adapterplaat meegeleverde schroeven. Heb je een fietsmand met een multi-systeem bodem (dit houdt kortweg in: een aantal geprepareerde gaten)? Ook dan kun je de los te kopen adapterplaat er zelf aanschroeven. Daarnaast zijn er bepaalde fietsmanden die deze adapter al hebben geïntegreerd.

 

MIK systeem: zo werkt het! Fietstas.com


Hoe het werkt: de Carrierplaat (voor zover nodig)
De hiervoor beschreven adapterplaat is één. Vervolgens is er zoals gezegd de MIK-bagagedrager nodig of in plaats daarvan de Carrierplaat. Heb je een gewone bagagedrager, dan zet je de Carrierplaat hierop vast met vier inbusschroeven. Deze schroeven draai je aan naarmate de bagagedrager breed is. Dit is dus een flexibel systeem. Daarna draai je nog even het geheel vast met de (eveneens vier) inbusschroeven bovenop.

>>> Deze Carrierplaat is geschikt voor alle bagagedragers van 100 tot 170 millimeter breed.

>>> Let op bij e-bikes / elektrische fietsen met een accu achterop: er moet wel enige ruimte zijn tussen de bagagedrager en de accu. Meestal is dit het geval, slechts heel af en toe is de accu direct gemonteerd tegen de bagagedrager: in zo’n geval kan deze ‘base’ er niet op worden vastgeklemd.

Hoe gaat het plaatsen en van de fiets afnemen van de tas of mand?
Daarna is het kinderspel, want dát is immers van het MIK-systeem de bedoeling. De adapterplaat zit inmiddels vast aan de fietsmand of fietstas, en de Carrierplaat dan wel de MIK-bagagedrager is eveneens aanwezig. Pak je fietsaccessoire – de fietsmand of fietstas – klik deze met de adapterplaat op het MIK-profiel van de systeembagagedrager of dat van de Carrierplaat (beide werken hetzelfde). De tas of mand die je meeneemt, zit dan helemaal stabiel en veilig vast!

O ja: er zit in het systeem van MIK ook een geïntegreerde sleutel. Als je deze eruit haalt na bevestiging van de tas of mand, is je mooie Basil fietsaccessoire beveiligd tegen de gelegenheidsdief. Maar je mag de sleutel er ook in laten zitten. Verder nog een tip: je kunt de Carrierplaat ook apart bijbestellen voor op een tweede fiets. Zo kun je, bijvoorbeeld onderling met je partner, de fietstas, hondenfietsmand of andere fietsmand ook uitwisselen per fiets.

Er zijn inmiddels veel soorten producten geschikt voor MIK. Dat assortiment aan fietsmanden en fietstassen wordt steeds uitgebreider, met Fietsmand.com en Fietstas.com als expert. Er zijn ook andere merken, zoals bijvoorbeeld Fastrider, die meerdere van hun producten aanpassen aan het MIK-systeem.

Alle MIK-accessoires, zoals fietstassen, -manden en -kratten, passen ook op het nieuwe MIK-HD-systeem dat werd ontwikkeld voor het veilig plaatsen van een kinderzitje. Met het MIK-HD-systeem kunnen kinderzitjes én fietsaccessoires dus gemakkelijk gewisseld worden.

Tot slot: voor als je de adapterplaat van MIK wilt kopen, deze heeft productnummer 70171 en is hier te zien. Wil je de bagagedragerplaat van MIK kopen? Deze heeft productnummer 70170 en is hier te zien. En wat betreft de fietstassen en -manden van MIK: je ziet ze allemaal op deze pagina staan!

Zie desgewenst ook:

 

Lees meer
Filter uw producten

Aanbieding Basil Hondenfietsmand Buddy - ook voor de kat
Basil Hondenfietsmand Buddy - ook voor de kat

Fietsmand hond en kat
45 x 22 x 32 cm


€99,95 €89,95*
Basil Hondenfietsmand Pasja 50 cm - MIK
Basil Hondenfietsmand Pasja 50 cm - MIK

Fietsmand hond MIK
50cm + kussen


€74,95*
Basil Fietsmand Nordland MIK - Zwart
Basil Fietsmand Nordland MIK - Zwart

Fietsmand Nordland MIK
40 x 32 x 30 cm


€54,95*
Basil Hondenfietsmand Pasja 45 cm - MIK
Basil Hondenfietsmand Pasja 45 cm - MIK

Fietsmand hond MIK
45cm + kussen


€64,95*
Basil Fietsmand 2Day Carry All Rear
Basil Fietsmand 2Day Carry All Rear

Fietsmand 2Day Carry All Rear
49 x 28 x 26 cm


€58,95*
Basil Fietsmand Cento Tech Fiber MIK Nordlicht Zwart
Basil Fietsmand Cento Tech Fiber MIK Nordlicht Zwart

Fietsmand Aluminium
46 x 34 x 26 cm


€99,95*
Basil Fietsmand Lesto MIK - Zwart
Basil Fietsmand Lesto MIK - Zwart

Fietsmand Lesto MIK
31 x 41 x 25 cm


€34,95*
Basil Fietsmand Lesto - Zwart
Basil Fietsmand Lesto - Zwart

Fietsmand Lesto
31 x 41 x 25 cm


€19,95*
*Incl. btw
Pagina 1 van 2